Kvinnor har fött barn i alla tider

Just så låter det runt omkring mig. En rad människor (av generationen äldre än oss) har den senaste tiden kläckt ur sig denna härligt käcka och syrliga kommentar. Kvinnor har lagat mat, städat, tvättat, handlat etc,  med barn på höften sedan tidernas begynnelse. Det är väl inget speciellt med det? Pappor har jobbat och varit hemifrån i alla tider... Ja, det är mycket möjligt. Men till skillnad från våra tidigare generationers mödrar och kvinnor, så har dagens mödrar krav på sig som inte funnits tidigare.

Vi ska se ut som tagna ur en modetidning, vara smala, fasta i hullet och vältränade redan 4 veckor efter förlossningen. Vi ska ha det perfekta hemmet, välstädat, nyputsat och med en stor portion av inredningsmässigt mästerverk. Vi ska kunna plocka fram mat eller bullar till oanmälda gäster utan att tappa fasaden av den perfekta modern med de perfekta barnen som fläckfria och matchande klänger runt benen.

Så långt känner nog våra mammor, svärmödrar och mor-/farmödrar igen sig i mångt och mycket. Men vad som skiljer oss åt är att allt detta ska ske i kombination med medias och samhällets norm av att ta sig tid för självförverkliga oss själva, ha egentid som enskild individ och som par, hinna med att träna aktivt, lämna och hämta på dagis där man gärna även ska vara med i föräldraråd eller dylikt. Det är aktiviteter för barnen som aldrig förr. För att ha råd med den materiella standard som vi låtsas att vi ända just har råd med så blir man tvungen att börja jobba tidigare än önskat och om inte annat så kan man inte vänta för länge för tillgången på dagisplats är styrande... Så där sitter man sedan, två heltidsarbetande (ja, för chefen såg ju så besviken ut när man tog upp deltidsarbete för diskussion, att man snabbt sa att det är klart att jag jobbar heltid! Behöver du ha mig på  helgerna ibland också... ja, men det får vi väl lösa!)... två heltidsarbetande föräldrar med magsår och den berömda "väggen" på armlägds avstånd. Barnen går heltid på dagis och även det får man magsår för... för det kan ju inte vara bra att de är där så långa dagar...

Ja, kvinnor har fött barn i alla tider... Men trots att en förälder, och i mina ögon framförallt en mamma, idag har krav på sig som inte fanns för 50 år sedan, så blir inte dygnet längre och pengarna räcker inte längre. Och vad jag vågar kräva av min omgivning är att bli respekterad och accepterad även när orken är slut. 

Morr! Det är tur att man är välsignad med en man som trots sin uppväxt i ett traditionellt hem där mamma skött om marktjänst och pappa grovgörat, delar min syn på att man delar på allt i ett hem och i en familj.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0